İlçemiz

31.12.2014 720

Pervari ilçesinin eski bir yerleşim yeri olduğu bilinmektedir. Ancak tarihine ışık tutacak kaynaklar yetersizdir. İlçe merkezinde ve muhtelif köylerinde yoğun şekilde Urartu, kısmen azınlık Hıristiyanlar ve nadiren doğu Roma (Bizans) kalıntılarına rastlanılmaktadır.

 

    Pervari Osmanlı İmparatorluğu zamanında, Tanzimat´tan sonra 1852 yılında Siirt sancağının Eruh kazasına bağlı bir nahiye olarak mülki taksimatta yer almıştır. Cumhuriyetten önce ilçe olduğu bilinmekte ise de ilçe oluş tarihi kesinlikle saptanamamıştır.

 

     Pervari ilçesi Siirt ilinin kuzey doğusunda yer almaktadır. Kuzeyini Hizan ve Bahçesaray ilçeleri, doğusu Çatak ve Beytüşşebap ilçeleri, güneyini Şırnak ili ve Eruh ilçesi, batısını ise aydınlar ve Şirvan ilçeleri çevrelemektedir. Alanı 1.459 km2’dir.

 

     İlçe son derece dağlık olup sarp ve derin vadilerle birbirinden ayrılmış kompartımanlar halindedir. Vadilerin ayırdığı bölümlerde çeşitli yükseltilerde ova, plato ve dağlara rastlanılır. İlçe merkezinin denizden yüksekliği 1.380 metredir.

 

     En önemli dağları Yazlıca ( 2.953 metre) ve Körkandil (2759 metre) dağlarıdır. Yazlıca büyük bir dağ silsileleri olup, üzerinde en yüksek mevkiler Nartepe ve Kumras tepesidir.

 

     İlçenin en önemli akarsuları doğu batı yönünde akan Botan çayı ve Müküs çayıdır. Bunlar Güleçler köyü yakınlarında birleşirler. Yazlıca dağı eteklerinden çıkan Kilis çayı yine doğu batı yönünde akarak Botan çayı ile birleşir. Bunların dışında Çemikari, Masiro, Sinebel deresi, Zere ve Bakirma dereleri sürekli su taşıyan önemli derelerdir.

 

     En önemli gölleri yazları bataklığa dönüşen Zervin ve Zirin gölleridir.